Що таке гідролат та як його застосовувати?

Коли мене просять порадити щось з натуральної косметики, то перше, що спадає на думку – гідролат. Який саме, це вже залежить від віку, типу шкіри. Але те, що це дієвий засіб і він майже не має обмежень у застосуванні, я впевнена чи не на 100%. Гідролати успішно застосовують і для немовлят і при атопічних дерматитах та інших проблемах зі шкірою.

Що таке гідролат або квіткова вода?

На вигляд гідролат – це прозора лише злегка мутнувата водичка з вираженим запахом певної рослини. Через це помилково багато хто думає, що гідролат – це розчинена у воді ефірна олія. Це не вірно, бо ефірна олія у воді просто так не розчиняється, олія буде плавати на поверхні води. Але разом з тим гідролат та ефірна олія – це дуже близькі родичі. Можна сказати, їх варять в одному чані.

Виробники можуть підробляти гідролат змішуючи звичайну дистильовану воду з ефірною олією та емульгатором. Але називатися гідролатом такий продукт не має права.

Щоб отримати гідролат через рослинну сировину проганяють водяну пару після чого її охолоджують, щоб знову отримати воду, тобто гідролат. На поверхні отриманого гідролату зазвичай є невелика кількість ефірної олії. Ефірна олія не розчиняється у воді, тому ці 2 речовини легко розділяються по різних посудинах.

По суті гідролат – це дистильована вода з розчиненими у ній рослинними екстрактами. Завдяки процесу дистиляції при якому всі бактерії гинуть гідролати можуть зберігатися деякий термін без консервантів. Зазвичай не більше року-півтора в сухому темному місці.

Чому гідролати називають квітковими водами? Тому що гідролати відомі людству тисячі років. Тобто в людства було достатньо часу щоб придумати більш милозвучну і зрозумілу більшості назву.

До речі гідролати нерідко фігурували як секретні засоби для догляду найвідоміших в історії жінок. Спеціально розроблені суміші гідролатів дарували королевам та називали в їхню честь, а склад окремих з них зберігався в таємниці не гірше як рецептура Кока-коли.

Тим не менше квіткова вода не завжди квіткова бо може виготовлятися і з листя та навіть плодів окремих рослин. Часто можна зустріти гідролати розмарину, шавлії, цитрусових, петрушки та кропу та інші.

Як можна застосовувати гідролат?

Найчастіше гідролати застосовують для догляду за обличчям.

  • В першу чергу гідролати застосовують замість тоніка для обличчя. Гідролати нормалізують рівень ph шкіри після вмивання. Окремі гідролати також помітно зменшують подразнення шкіри.
  • Гідролати успішно застосовуються для зволоження обличчя перед застосуванням масел. Один з теперішніх трендів натурального догляду за шкірою – застосування олії замість крему для обличчя. Проте як відомо олія не зволожує шкіру, а лише допомагає втримати вологу всередині шкіри. Тому олія в комплексі з гідролатом показує завжди кращий результат ніж сама лише олія.
  • Ми рекомендуємо своїм клієнтам застосовувати гідролати також для розведення глиняних масок. Використання гідролату замість води дає помітно кращий ефект від застосування маски.

Окремі гідролати такі як розмарин, кропива, лаванда , імбир чудово підходять для догляду за волоссям. Гідролати містять екстракти які зміцнюють волосся, посилюють блиск та прискорюють ріст. Зазвичай їх застосовують у вигляді спреїв. Для цього невелику кількість гідролату потрібно розпорошити на корені волосся після вмивання. Квіткові гідролати також часто застосовують, щоб надати волоссю приємного запаху.

Гідролати можуть успішно додаватися для ванни. Вони нададуть приємного запаху та наситять воду корисними екстрактами. Найчастіше в такій ролі застосовують лавандову, трояндову, жасминову та неролієву воду.

Завдяки м’яким природнім ароматам гідролати можуть застосовуватися для ароматизації дому. Гідролат можна розприскати на рушники та постільну білизну, що надасть їм приємного запаху. При цьому вони абсолютно безпечні і для дитячої білизни також.

Гідролати на відміну від ефірних олій безпечні для використання дітьми. Вони можуть додаватися в дитячі ванни, для ароматизації кімнати в якій спить немовля, для ароматизації білизни.

Який гідролат обрати?

Трояндова вода – мабуть найпопулярніший у світі гідролат. Найчастіше застосовуються для сухої та нормальної шкіри обличчя. Проте її властивості будуть корисними і при жирній та комбінованій шкірі. Трояндова вода покращує пружність шкіри, освіжає, прибирає лущення, зменшує синці під очима, а також заспокоює подразнення на шкірі.

Лавандова вода – підходить практично для усіх типів шкіри. Гідролат лаванди зволожує і тонізує шкіру. Лавандова вода чудово заспокоює шкіру, знімає почервоніння, сприяє загоєнню шкіри. Рекомендується для використання при дерматитах, псоріазах, екземах, сонячних опіках. Може використовуватися для розпиляних на шкіру голови для зменшення подразнення і зміцнення волосся.

Ромашкова вода чудово заспокоює подразнену шкіру, знімає почервоніння та прибирає лущення шкіри. Підходить для жирної та проблемної шкіри, для чутливої шкіри, може застосовуватися для ніжної шкіри немовлят.

Розмаринова вода найкраще підходить для жирної та проблемної шкіри. Розмарин нормалізує виділення шкірного жиру, а також зменшує висипання та підсушує існуючі. Також розмаринова вода багата антиоксидантами, які захищає шкіру від дії вільних радикалів.
Ще одна сфера застосування розмаринової води – для волосся. Розмарин укріплює волосяні цибулини, стимулює приток крові до волосся, попереджує появу ранньої сивини.

Лимонна вода чудово зволожує і тонізує шкіру, проявляє антисептичні та антиоксидантні властивості, звужує пори шкіри, бореться з темними цятками. Гідролат лимону вирівнює тон шкіри, робить менш помітним ластовиння. Також чудово підходить для догляду за волоссям – надає волоссю здорового блиску та бореться з лупою.

Імбирна вода буде корисною для двох типів шкіри – для проблемної та такої, що втратила пружність.  Проблемну шкіру гідролат потішить антисептичними властивостями, нормалізацією виділення шкірного жиру, детоксикацією та очищенням шкіри від висипань.  Усі інші типи шкіри гідролат потішить тонізуючими властивостями, посиленням кровообігу та підвищенням пружності шкіри.

Зелений чай. Гідролат зеленого чаю буде корисний в першу чергу своїми антиоксидантними властивостями. Також зелений чай чудово тонізує шкіру, пришвидшує процеси регенерації шкіри. Гідролат зеленого чаю часто застосовується у вигляді компресів для догляду за шкірою навколо очей – він знімає втому та зменшує темні круги під очима. 

Купити гідролати можна в нашому інтернет-магазині.

3 thoughts on “Що таке гідролат та як його застосовувати?

  1. Галина says:

    А ще можна влітку розприскувати на обличчя протягом дня. Гідролати дуже добре освіжають.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *