Навіщо і як правильно використовувати скраб для тіла?

Скраби для тіла останнім часом настільки популярні, що є окремі компанії, які нічого крім скрабів не випускають.

Скраби для тіла купують для себе і в подарунок, їх використовують для косметичного ефекту і для відновлення душевної рівноваги. Адже скраби так розслаблюють …

Для чого нам скраб?

Основне призначення скрабу для тіла – відлущення відмерлих клітин шкіри. Це допомагає шкірі дихати, вирівнює її колір і надає гладкості. Також в місцях скупчення відмерлих клітин можуть плодиться бактерії та інші недружні нам мікроорганізми.

До речі, з цієї ж причини, потрібно систематично чистити огрубілі ділянки шкіри, особливо в тих місцях, де шкіра не дихає, на п’ятах, наприклад. Відмерла шкіра і вологість – ідеальне середовище для розмноження бактерій, що спричиняє появу неприємного запаху.

Крім відлущення і красивого вигляду шкіри, у скрабу є додаткові бонуси:

  • Скрабування покращує мікроциркуляцію крові, що допомагає насичувати шкіру киснем і запобігає появі целюліту;
  • Якісний скраб зменшує вростання волосся, яке відбувається після більшості видів епіляції;
  • Очищена шкіра після скрабу набагато легше вбирає корисні речовини з косметики – кремів, баттерів для тіла.
  • Ретельне скрабування допомагає отримати красивий і рівний загар. Зрозуміло, що після скрабу загар сам по собі не з’явиться, але якщо очистити шкіру від мертвих клітин, які відлущаться разом із засмагою в найближчому майбутньому, вийде рівний і трохи більш стійкий загар.

Якими бувають скраби для тіла?

Скраби для тіла можуть сильно відрізнятися один від одного і скрабуючими частинками та основою скрабу.

Спочатку розберемося зі скрабуючими частинками. Вони бувають дуже різними.

Натуральні і штучні скрабуючі частинки

В першу чергу ці частинки бувають натуральні і ненатуральні. Натуральні – це кава, абрикосові, виноградні, мигдальні кісточки, рис, сіль, цукор і інші. Ненатуральні – це скраби з полімерними частками.

Варто відзначити, що на відміну від іншої ненатуральної косметики, полімерні скраби не несуть ніякої шкоди для шкіри. Але вони несуть шкоду для навколишнього середовища. Мікропластик потрапляє в воду, його з’їдає риба, з водою частки пластику можуть потрапляти і в їжу людини. А через дрібний розмір таких часток очистити воду від пластику неможливо.

Саме з цієї причини багато країн намагаються заборонити косметику з частинками пластика. У США і Швеції відповідні закони прийняті в 2017 році, Євросоюз також готує аналогічний закон.

Розмір частинок в скрабі має значення

Також частинки можна розділити за розміром на маленькі, середні і великі. Скраби з дрібними частинками більше підходять для обличчя. Але також виробники випускають скраби для тіла з дрібними частинками, воно підходять для дуже чутливої шкіри.

У більшості скрабів для тіла середні частки – розміром до 1,5 мм. Скраби з великими частками підійдуть не всім – але вони відмінно підійдуть для скрабування ніг, для ділянок шкіри з целюлітом, а також таким скрабам віддають перевагу чоловіки.

Основа скрабу

Не менш важлива при виборі скрабу його основа, яка не дає скрабуючим частинкам розсипатися. Найпопулярніші основи для скрабу наступні:

  • Мильна основа
  • Масляна основа
  • Кремова основа
  • Эмульгована масляна основа

Скраби на основі мила дуже добре очищають шкіру. Але їх не можна тримати на шкірі занадто довго, так як навіть відносно м’яка мильна основа може сушити шкіру. Обов’язково перевіряйте склад такого скрабу на наявність агресивних ПАРів як Содиум лаурил сульфат. І після використання мильного скрабу обов’язково нанесіть зволожуюче молочко або крем для тіла.

Скраби на масляній основі відмінно доглядаю за шкірою. Масло пом’якшує дію скрабірущіх частинок, але в той же час допомагає їм ковзати по шкірі. Маслянним крабом приємно користуватися, а шкіра після застосування м’яка і нагодована. Також до переваг масляних скрабів можна віднести те, що більшість з них натуральні, хоча не виключені варіанти, коли замість рослинного масла виробник вирішить використовувати мінеральне.

У масляних скрабів є один недолік, після їх застосування шкіра залишається жирної і хочеться відразу все змити милом. А після застосування мила від зволожуючого ефекту масляного скрабу залишиться небагато.

Скраби на кремовій і емульгованій масляній основі відрізняються зовсім небагато. Кремова основа містить олію для живлення шкіри та воду, яка відповідає за зволоження і емульгатор, який пов’язує ці дві погано контактуючі субстанції. Емульгована масляна основа містить тільки масло і емульгатор, а воду ми вже додаємо безпосередньо в процесі скрабування. Перевага останнього в тому, що він може бути зроблений без консервантів, тому що не містить води, яка потрібна бактеріям як нам повітря.

Як користуватися скрабом?

Наносити скраб потрібно на добре очищену і навіть злегка розпарену шкіру. Потім поетапно потрібно наносити скраб на невеликі ділянки шкіри і відразу їх ретельно скрабувати круговими рухами. Такий спосіб допоможе не пропустити окремі ділянки шкіри. Також важливо мати на увазі, що якість скрабування залежить навіть більше від Ваших зусиль, ніж від якості самого скрабу (за умови, що в ньому немає критичних шкідливих компонентів).

Особливо ретельно потрібно обробляти проблемні ділянки шкіри. Наприклад скрабування гомілок дуже корисне при проблемі вростання волосся. Скрабування зони сідниць допоможе запобігти появі целюліту.

Після скрабування потрібно добре змити скраб з шкіри. Завершити умивання краще прохолодной водою, щоб закрити пори. Якщо скраб був на мильній основі на шкіру варто нанести зволожуючий крем, лосьйон, баттер.

Під час висипань краще відмовитися від використання скрабів. В процесі скрабування можна рознести інфекцію по тілу, чим спровокувати ще більше висипань. Щоб зменшити прищі на тілі можна використовувати маски з глини з ромашкою або додати в маску кілька крапель олії чайного дерева. Такі маски підсушать висипання і очистять пори.

Як часто можна застосовувати скраб?

Цілком достатньо використовувати скраб один раз в тиждень. При жирній шкірі можна користуватися скрабом і 2-3 рази в тиждень. Скраби на мильній основі ми радимо використовувати раз в тиждень при жирній шкірі, і не частіше ніж раз в 2 тижні при сухій. Скраби на масляній і чи кремовій основі можна використовувати частіше, та як вони додатково зволожують шкіру.

Скраб можна зробити самостійно

Скраб для тіла – один з небагатьох продуктів, які можна зробити вдома і він буде не гіршим магазинного. В якості скрабуючих частинок підійде кава (має антицелюлітний ефект), кокосова стружка, цукор, морська сіль.

В якості основи домашніх скрабів зазвичай вибирають рослинну олію. Можна використовувати практично будь-яку, яка у Вас є – оливкова, мигдальна, ши, кокосова. У більшості випадків суміші працюють краще, ніж окрема олія. Якщо шкіра схильна до висипань краще не використовувати комедогенні олії такі як кокосова, какао, льняна і зародків пшениці. Для ароматизації можна додати кілька крапель ефірного масла.

Технологи, коли розробляють косметику, комбінують олії таким чином щоб їх склад був максимально близький до ліпідів шкіри. Куплені суміші (якщо їх розробляв професіонал) часто працюють краще. Але це не завжди так, адже ліпідний склад може змінюватися в залежності від звичок в харчуванні, хвороб і т.п.

Домашній скраб краще готувати на одне використання і не зберігати. Так як зіпсований продукт на перших порах не видає себе ні запахом ні зовнішнім виглядом. Крім того після першого використання можливо захочеться відкоригувати рецептуру – додати більше масла або використовувати більш великі чи дрібні частинки.

Ми радимо в домашній скраб для тіла додавати трохи гідрофільної олії. На 1 порцію вистачить 1 чайної ложки. Такий гідрофільний скраб відмінно зволожить шкіру, а після застосування не буде відчуття жирності.

Скраби від Фабрики натхнення

Якщо самостійно робити скраб немає бажання, можна купити готовий продукт в нашому інтернет-магазині. Всі скраби з нашого асортименту зроблені на емульгованій масляній основі. Це дозволяє їм добре живити і зволожувати шкіру, але в той же час не вимагає додавання консервантів.

У нашому асортименті можна знайти скраби в банках – кокосовий і кавовий, а також невеликі порційні скраби у вигляді цукерки.

2 thoughts on “Навіщо і як правильно використовувати скраб для тіла?

  1. Наталья says:

    В рецептах скрабов в интернете часто можно встретить пищевую соду. Скажите, как Вы к этому относитесь? Стоит ее добавлять?

    • Nathnennia says:

      Интернет иногда удивляет интересными рецептами. Пищевая сода – не лучшая идея для скраба, так как она очень сушит кожу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *