Що потрібно знати про комедогенність олій?

Олії для догляду за шкірою обличчя використовують численні прихильники натуральної косметики і не тільки вони. Олії можуть бути дуже корисними для нашої шкіри, але при неправильному використанні можуть і нашкодити. Щоб отримати хороший ефект від олії потрібно знати кілька нюансів, один з них – комедогенність.

Що таке комедогенність?

Комедогенність – це здатність косметичних засобів сприяти утворювати комедони, а також забрунювати і закупорювати пори шкіри. Чорні цятки на обличчі також можуть бути наслідком комедогенної косметики.

Потрібно розуміти, що комедогенними можуть бути не тільки олії, але й інші компоненти косметики – ПАВи, емульгатори, загущувачі.

Виявлено, що на показники комедогенності варто в першу чергу звертати увагу тим, у кого шкіра жирна та схильна до появи акне. Для інших типів шкіри застосування комедогенної косметики не закінчить негативними наслідками.

Також потрібно розуміти, що рейтинг комедогенності – це узагальнені цифри, і наша шкіра може реагувати на цілком не передбачувано. Адже склад ліпідів шкіри – це показник індивідуальний, крім того він може змінюватися в залежності від харчування, стану здоров’я. Це означає, що навіть на шкіру одніє і тієї ж людини олія може впливати по-різному, залежно від обставин.

Практикуючі косметологи стверджують, що на той самий компонент один клієнт може не мати реакції, в той час як інший отримає засмічені пори. Навіть інгредієнти, які типово не комедогенні, можуть стати такими завдяки унікальним ензимам шкіри. Зрештою людське шкірне сало є природно комедогеном, тому навіть якщо клієнти, схильні до закупорювання, уникають всіх комедогенних продуктів, вони не обов’язково отримають гарантований захист від комедонів.

Чому деякі олії комедогенні?

На це питання ні в дерматологів, ні в науковців немає чіткої відповіді. Дані щодо комедогенності олій чи іншого продукту отримані експериментальним шляхом. Проте є окремі припущення, які пояснюють чому одні компоненти можуть засмічувати пори, інші – ні.

Щоб розібратися з тим, як різні олії впливають на шкіру потрібно знати з чого олії складаються, і чим одна олія відрізняється від іншої. Як відомо рослинні олії складають з певного набору жирних кислот. Серед них олеїнова, лінолева, лауринова, стеаринова, каприлова. У кожної олії співвідношення цих кислот різний, і саме вони наділяють їх різними якостями.

Склад кокосової олії: лауринова кислота ~ 50%, міристинова кислота ~ 20%, пальмітинова кислота ~ 9%, олеїнова кислота ~ 6%, каприлова кислота ~ 5%, капринова кислота ~ 5%, стеаринова кислота ~ 3%, лінолева кислота ~ 1%, капроєва кислота ~ 0,5%

Саме за жирнокислотним складом в лабораторіях вдається визначити, коли одну олію видають за іншу. Бо навіть в дуже схожих на вигляд олій склад може значно відрізнятися.

Коли ми наносимо олію на шкіру вона змішується з ліпідами шкіри та може змінювати їхній склад. Наприклад стеартинова кислота може робити шкірне сало більш в’язким, відлущення відмерлих клітин буде відбуватися повільніше, і вони можуть забивати пори, що може призвести до висипань.

Численні дослідження показали, що у людей з акне в складі ліпідів значно менше лінолевої кислоти, ніж у здорових людей. Тому олії, які багаті на лінолеву кислоту зазвичай не є комедогенними, а навпаки мають позитивний вплив на шкіру.

Таблиця комедогенності олій

Щоб простіше було підбирати олії для застосування дерматологи присвоїли кожній олії коефіцієнт комедогенності.

  • Коефіцієнт 0 означає, що олія не комедогенна і не здатна забивати пори шкіри.
  • Коефіцієнт 1 означає дуже низьку ймовірність засмічення пор.
  • Коефіцієнт 2 означає низьку ймовірність засмічення.
  • Коефіцієнт 3 означає, що в частини людей пори будуть засмічуватися.
  • Коефіцієнт 4 означає, що в більшості людей пори будуть засмічуватися
  • Коефіцієнт 5 означає, що в усіх, хто має схильність до появи комедонів, після застосування вони з’являються.
ОЛІЯКОМЕДОГЕННІСТЬ
Абрикосових кісточок 2 – низька комедогенність
Авокадо олія 2 – низька комедогенність
Арганова олія 0 – не комедогенна
Виноградних кісточок 2 – низька комедогенність
Жожоба олія 2 – низька комедогенність
Гарбузова олія 2 – низька комедогенність
Какао олія 4 – висока комедогенність
Кокосова олія 4 – висока комедогенність
Кунжутова олія 3 – середня комедогенність
Льону олія 4 – висока комедогенність
Макадамії олія2-3 – середня комедогенність
Нім олія 1 – дуже низька комедогенність
Обліпихова олія 1 – дуже низька комедогенність
Оливкова олія 2 – низька комедогенність
Персикових кісточок 2 – низька комедогенність
Пшениці зародків олія 5 – дуже висока комедогенність
Рису зародків олія 2 – низька комедогенність
Рицинова (касторова) олія 1 – дуже низька комедогенність
Сафлорова олія 0 – не комедогенна
Соєва олія 4 – висока комедогенність
Соняшникова олія 0 – не комедогенна
Чорного кмину 1 – дуже низька комедогенність
Ши (каріте)0 – не комедогенна
Шипшини олія0 – не комедогенна

Власна таблиця комедогенності

Як вже зазначалося раніше таблиця комедогенності – це узагальнені дані. Є чимало критики, що стосується цих даних. Щоб отримати ці дані олію наносили на внутрішню частину вуха кролика. Мало того, що це просто жахливо, до того ж не на 100% репрезентативно.

Ми рекомендуємо Вам створити свою таблицю комедогенності. І записувати туди не тільки косметичні засоби, але і їжу. Вона також в певній мірі впливає на появу висипань.

Звичайно, після перших записів, буде мало що зрозуміло. Адже не завжди ясно, який саме компонент викликав висипання. Проте після тривалого часу, певні компоненти будуть повторюватися, і ви зможете окреслити свій список.

Дякуємо, що прочитали. Пишіть у коментарях, які ще теми ви хотіли б тут побачити.

One thought on “Що потрібно знати про комедогенність олій?

  1. Pingback: Рослинні олії замість крему для обличчя - Фабрика натхнення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *