Як зберігати натуральну косметику?

Однією з особливостей натуральної косметики є або відсутність консервантів, або їх мінімальна кількість. Тому до зберігання такої косметики слід віднестись серйозніше, ніж до промислових кремів.

Ми давно звикли, що крем може загубитись серед чималих “покладів” косметики, і навіть через 5 років його запах і консистенція буде мало чим відрізнятися від нового екземпляру. Але бажання користуватися безпечною натуральною косметикою змушує переглянути звички.

Гарно і беззмінно виглядати  промисловому крему допомагають серйозні консерванти. Всім добре знайомі списки парабенів. Косервувати їм вдається досить добре. Але нас лякають їх інший, побічний впилив на шкіру. Це і пригнічення обмінних и захисних процесів у шкірі і навіть збільшення ризику ракових захворювань.lavanda

З натуральною косметикою все складніше.  Натуральні компоненти псуються швидше, ніж штучно виведені. Навіть натуральні рослинні олії в яких термін зберігання близько 2х років мають здатність прогіркати. В той час як мінеральна олія, похідний продукт нафти майже не здатна зіпсуватися. Теж саме стосуються і інших компонентів – гідролатів, рослинних екстрактів.

Тому зберігати натуральну косметику слід з більшою ретельністю. Давайте розбиратись.

Бактеріям вхід заборонено

Найперше правило стосуються не зберігання, а застосування. Основна причина псування косметики – це бактерії, які ми самі запускаємо в баночку, набираючи крем нечистими руками.  Саме тому термін зберігання натуральних продуктів дуже скорочується з початком користування.  Чудово, якщо косметичний засіб можна набрати через дозатор, не контактуючи безпосередньо з продуктом.  Але ж ми усі так любимо баночки. І в магазині часто віддаємо перевагу симпатичній баночці перед нічим не цікавим тюбиком. І тим самим ставимо в незручне становище виробників, бо ніхто ж не виготовляє крем, який буде просто стояти на полиці.

Тому, якщо Ви все таки обираєте крем в симпатичній баночці, краще не набирайте його руками. Навіть чистими. Заведіть собі маленьку лопатку. Не дерев’яну, бо на ній, як і на руках чудово приживаються бактерії. Набирайте порцію крему чи скрабу чистою сухою лопаткою. Для певності можна її протерти спиртом. Не хвилюйтеся спирт з лопатки миттєво випарується і не потрапить на шкіру разом з кремом.

Гроші люблять тишу, косметика – тьму

Берегти від прямого потрапляння сонячних променів – така інформація міститься на кожній другій косметичній банці. Прямі сонячні промені можуть зіпсувати структуру косметичного засобу. Бальзам чи скраб розтане і втратить однорідність, тобто розділиться на кілька шарів. Від цього він не зіпсується, але користуватися таким продуктом буде не зручно.

Навіть якщо засіб на сонці не втратить форми, сонячні ванни для косметики не бажані. Під дією сонця та тепла багато активних добавок втрачають або істотно зменшують свою силу – і нічого крім зволоження та пом’якшення ми від такого продукту не отримаємо.

Холодильник косметиці друг, але не всій

Зберігайте Вашу натуральну косметику в холодильнику – дуже популярна і в чомусь правильна позиція. Крем з холодильника подарує шкірі приємну прохолоду. Крім того більшість натуральних екстрактів в холодильнику зберігатимуться краще. Головне, щоб Ви не забували щодня діставати баночку з холодильника і діставати звідки крем.

Продукти, які не варто зберігати в холодильнику – це продукти на основі рідких косметичних олій, як і самі олії. Ви ж соняшникову олію не збегіраєте в холодильнику. Під дією низьких температур, олія може “потішити” осадом і неоднорідною структурою.

Це були найголовніші правила. Якщо Ви недаєте перевагу натуральній косметиці, не купуйте одразу багато. Або принаймні не відкривайте усі баночки одразу.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *