Що треба знати про алергію на косметику?

Алергія сьогодні настільки поширене захворювання, як простуда і карієс. І на косметику в тому числі. На жаль точної інформації про причини виникнення і як уникнути алергії немає, вчені все ще сперечаються з цього приводу. Але знати як про алергію потрібно.

Звідки взялася алергія і чому алергіків більшає?

Сьогодні від алергії страждає близько 40% населення землі,  і ця цифра зростає з кожним роком.  Це пов’язують з різними причинами. Однією з них є зростання забруднення навколишнього середовища ,яка ослаблює імунітет.  Також велика кількість нових компонентів, як в харчуванні, так і в косметиці. І наш організм не знає як на них реагувати.

Ще одна теорія цілком протилежна. Вона полягає в надмірній гігієні. Особливо це відноситься до дітей і віці до 1 року, коли формується імунна система. В підтвердження тому можна назвати той факт, що алергії більш поширені у країнах з високим рівнем життя, і загалом в осіб з рівнем достатку вище середнього.  В той же час діти, що виросли в сільській місцевості, які мали домашніх тварин в меншій мірі піддають  алергіям.

Що таке алергія?

Треба пояснити що таке алергія. Це перебільшена реакція імунної системи на певну речовину. При цьому реакція ця відбувається тільки при повторному контактуванні. Тобто організм помилково сприяє речовину як загрозу і виробляє антитіла, які провокують бурхливу реакцію при повторному контакті.

Що важливо, бурхливість реакції не залежить від кількості алергену.   Алергічна реакція може бути як миттєвою, так і розвиватися протягом доби.  Так само не можна сказати, що один алерген спричиняє сильнішу реакцію, інший слабшу.

Єдиний фактор за яким можна ділити алергени – це частота виникнення алергічних реакцій. Є продукти на які алергії бувають часто, а є такі на які досить рідко.

Якою буває алергія?

Алергічна реакція може проходити у різних формах. У формі кропивниці, яка супроводжується свербіннями, опуханням, почервонінням і появою пухирців.  Пухирці не можна розчісувати, оскільки в них дуже легко занести інфекцію.  Кропивниця розвивається достатньо швидко – протягом години від контакту з алергеном, і може тривати 1-3 днів.

Ще одна форма реакції – алергічний контактний дерматит, який спричиняє висипання подібні екземам. Якщо оговорити про алергію на косметику, то саме цей тип реакції зустрічається найчастіше. Проблема такого дерматиту, що він не сходить достатньо тривалий час.

На які компоненти в косметиці буває алергія?

В косметиці найчастіше трапляється алергія на ароматизатори, консерванти, барвники, а також активні інгредієнти. При наявності алергії на рослини, алергічна реакція на буде  на олію цієї рослини або ефірну олію цієї рослини.  На екстракти алергія зустрічається не так часто, але також може бути.

В натуральній косметиці також може зустрічатися немало алергенів. Це мед, віск та інші продукти бджільництва, ланолін може також бути алергеном.

Чи означає це що потрібне уникати компонентів, які можуть бути алергенами? І так і ні. В косметиці можуть бути компоненти, досить корисні для шкіри. І якщо алергії на компонент немає, то немає жодного сенсу його уникати. Наприклад, ланолін дуже добре справляється з тріщинами, це незамінний компонент для губ. Також він застосовується в чистому вигляді в період лактації для уникнення тріщин на сосках. То чому ж уникати корисний продукт?

Теж саме можна сказати про мед і про цитрусові в харчуванні. Але для чого відмовляти собі у чаї з лимоном, якщо від цього тільки користь?

Є випадки коли відомих алергенів слід уникати. Це в період загострення алергії.  Ми настирливо рекомендуємо у таких випадках до лікаря. Якщо алерген буде виявити легко, то ви отримаєте список перехресних алергенів. Якщо ні, то Вам порекомендують на якийсь час гіпоалергенну дієту, а також обмежити користування косметикою, особливо декоративною, ароматизаторами та іншими подібними компонентами.

Перехресна алергія – це явище, коли під час алергії на один компонент може проявитися алергія на інший компонент зі схожим за набором амінокислот. Дивовижно, але для арахісу перехресним алергеном є латекс. В більшості випадків перехресні алергени є родичами – наприклад злакові-хліб-квас, або яйця-м’ясо-молоко.

Тому, якщо у Вас загострення алергії, і ви не знаєте точно на що. То Вам слід якийсь час утримуватися від усього яскравого, ароматного та незнайомого.

Колір – є непоганий маркером алергенності. Усе червоне, помаранчеве в більшості випадків алергени. Зелене і біле рідше є алергенами. Наприклад червні яблука значно частіше викликають алергії, ніж зелені.

Гіпоалергенна косметика

І про гіпоалергенну косметику. Гіпо – це з латині низько. Гіпоалергенний – одначає продукт з низьким рівнем алергенності. Зазвичай гіпоалергенна косметика проста за складом, не містить віддушок і барвників.

У нас наприклад є мило оливкове. Ми його рекомендуємо для чутливої шкіри та для алергіків. Воно складається з омилених каустичною содою олій оливкової та кокосової. Воно не містить ароматизаторів та барвників. Але разом з тим при алергії на оливкову олію може проявитися алергія і на це мило також.

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *