Що таке убтан і як ним користуватися?

Убтан – відносно популярний засіб для вмивання, але про нього знають ще не всі. Тому ми сьогодні розповімо все, що знаємо про убтан: як його обрати, як застосовувати і навіть, як приготувати самостійно.

Що таке убтан?

Убтан – це дуже дрібна суміш трав та глин, яка застосовується для вмивання. Від скрабу убтани відрізняються тим, що часточки в убтані дуже дрібні, вони не травмують шкіру і можуть застосовуватися щоденно. В той час як скраби краще застосовувати не частіше як раз на тиждень.

Зрозуміло. Хочу спробувати убтан

Убтан – косметика з історією

Убтан – традиційний засіб для вмивання в Індії з тисячолітньою історією. Використовувати убтан для вмивання рекомендує аюрведа – древня наука про життя та здоров’я.  Одним з принципів догляду за шкірою аюрведи – застосовувати для догляду за шкірою тільки те, що можна їсти. А убтан – саме такий засіб. В індії убтани крім догляду за шкірою застосовуються і в різноманітних ритуалах. Наприклад перед весіллям убтаном очищують тіло та душу наречених.  

Як користуватися убтаном?

Застосовувати убтан не так важко, як для засобу з віковою історією. Найперше – потрібно очистити обличчя від макіяжу, як він є. Убтан не справиться з цією функцією. Тому потрібно взяти гідрофільну олію або молочко для зняття макіяжу. Окремі види макіяжу непогано знімає звичайна косметична олія – кокосова, оливкова та інші.

Тепер можна  приступати до очищення убтаном. Візьміть 1 чайну ложку убтану та розведіть у невеликій ємності водою або гідролатом до консистенції густої сметани. Коли буде трохи практики, то можна навчитися розводити прямо у долоні. Нанесіть суміш на обличчя та ретельно помасажуйте обличчя. Особливу увагу приділіть зонам з чорними крапками. Після чого суміш потрібно змити водою.

Переваги і недоліки убтанів

У убтанів є свої суттєві переваги в порівнянні з іншими засобами для вмивання.

  • Перше, це 100% натуральність.  Убтани не містять жодних навіть найм’якіших ПАРів, консервантів та інших функціональних добавок.
  • Друга перевага, в тому, що убтан дійсно ретельно очищує. Постійне застосування убтану зробить шкіру гладкою.
  • Третя перевага в тому, що убтан не пересушує шкіру та не руйнує природній ліпідний бар’єр шкіри.
  • І ще одна, щоденні масажування шкіри під час вмивання убтаном посилюють кровообіг,  запускають процеси регенерації шкіри.

Недолік убтану в його застосуванні. Цей спосіб не для лінивих.  По-перше, набагато зручніше взяти готову піну і за 20 секунд змити, ніж розмішувати убтан з водою і ще масажувати. Ну і прибирання. Після кожного застосування убтану Вам доведеться після обличчя споліскувати ще й умивальник.  

Складові убтану

Основні складові убтану:

  • Лікарські трави – це основний компонент убтанів. Деякі убтани виготовляють з традиційних для Індії трав – шикакай, амла, нім та інші. Але зараз практикужться виготовлення убтанів з місцевих трав таких як ромашка, череда, чебрець та інші.
  • Трави-сапоніни такі як  солодка, шикакай, мильнянка та інші доповнюють стандартний набір трав. Присутність таких трав дозволять змивати з обличчя жир, який є на шкірі.
  • Мука  в убтані прилипає до часточок бруду щоб потім бути змитою разом з ними. В убтанах найчастіше використовують нутову, вівсяну, рисову муку.
  • Глини добре абсорбують жир, забирають зі шкіри надлишок жиру та токсини.

Як зробити убтан в домашніх умовах?

Виготовити убтан в домашніх умовах не надто легко, але можливо. Для цього потрібні кавомолка і супер-екстра-най-найдрібніше сито, яке Ви зможете знайти. Приблизно такі сито-фільтри знаходиться в більшості електричних сокодавок. Далі потрібно взяти суміш трав, ретельно перемолоти та просіяти через сито. Отриману пудру змішати з мукою та глиною. Зберігати в сухому темному місці.

В окремих магазинах можна знайти готові трав’яні пудри. Це значно спростить процес. Перевага убтану в тому, що можна підібрати індивідуальний рецепт для своєї шкіри, і навіть врахувати її потреби на певному етапі. Зберігатися убтан може відносно довго. При дотриманні умов зберігання, можна користуватися ним близько 2 років.    

Як відрізнити якісний убтан від неякісного?

Останнім часом багато виробників почали виготовляти убтан. Про те не всі заглиблювалися у суть і сприймають убтан як скраб з сухих трав. В такому убтані є досить грубі часточки, які скрабують. Але така суміш не підходить для щоденного застосування. Тому якісний убтан має бути  дуже дрібним.

Також в якісному убтані мають бути присутні трави-сапоніни, про які ми згадували раніше. Також бажана присутність глини та вівсяної, нутової чи рисової муки. Комплекс цих компонентів забезпечує м’яке, але ретельне очищення. І найголовніше, після застосування якісного убтану, який підходить для Вашої шкіри, ефект буде помітний як мінімум після першого тижня застосування.

Ще читати:

Що таке гідролат та як його застосовувати? Що потрібно знати про гідрофільну олію? Як правильно користуватися твердим шампунем?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *