Ми не радимо купувати косметику з цим

Ми часто пишемо, що не застосовуємо у своїй косметиці шкідливих добавок. А тепер вирішили розказати, що саме ми маємо на увазі та чому ми уникаємо їх в косметиці і Вам радимо.Але перед цим кілька порад про те, як читати склад косметики:

  • Склад – це не те, що спереду, а те що на звороті дрібними буквами, частіше на латиниці.
  • Активні компоненти – це неповний склад. Якщо повного складу немає, Вас це має засумнівати.
  • Уникайте косметики в якій не вказуються точний компонет, а їх загальна назва – парфум, консервант, емульгатор. Такі компоненти найчастіше є алергенами і потрібно вказувати повну назву.


Агресивні ПАВи

Найпоширеніші ПАВи з аргесивним впливом на шкіру – це Sodium Lauryl Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate, Sodium Laureth Sulfate. Найчастіше їх можна зустріти в гелях для душу, шампунях та інших миючих засобах. Вони можуть подразнювати шкіру, здатні руйнувати ліпідний бар’єр. Але їхня шкода для людини може бути як мінімальною, так і досить високою, в залежності від кількості продукту у складі косметичного засобу та тривалості впливу.

Кількість продукту у складі можна приблизно оцінити по його порядку у списку компонентів. Якщо один з перелічних ПАВів на другому або третьому місці (одразу після води), то не варто такий продукт обирати для щоденного догляду.

Не варто панікувати, якщо Ви вимушені скористатися ним одноразово, вони настільки поширені, що і в гостях, і в готелі майже напевне Вам запропонують шампунь з одним з цих ПАВів. Адже за 2 хвилини зруйнувати ліпідний шар неможливо. А от якщо помити посуд протягом години таким засобом, сухість рук гарантована.

Однозначно не варто обирати косметику з одним з вищенаведених компонентів у продуктах тривалого застосування. А вони можуть траплятися у піні для ванни, масках і навіть люксових кремах для обличчя. В кремах ці компоненти застосовують через їх здатність розріджувати шкірний жир, що допомагає корисним компонентам крему проникнути глибоко всередину. Але після такого крему знижуються захисні властивості шкіри, вона вразливою для різноманітних бактерій та чутливою до косметики.

Формальдегіди

Формальдегід в косметиці може застосовуватися як консервант. Після численних досліджень Міжнародне агентство з лікування раку визнало формальдегід ймовірним канцерогеном людини. Вчені стверджують, що найбільшу небезпеку для людини є випари формальдегідів, які ми вдихаємо з забрудненого навколишнього середовища. Проте з таким небезпечним компонентом обережність не буде зайвою.

Важливо знати, що в більшості країн формальдегід дозволений для використання в косметиці в обмеженому дозуванні – не більше – 0,2%. Тим не менше, якщо в продукті формальдегіду менше 0,05%, виробник має право не вказувати його в переліку компонентів. Тому, якщо в списку компонентів продукту, який має містити консервант (консервантів потребує вся косметика, яка має у складі воду – шампуні, креми, гелі для душу), цей консервант відсутній, там може бути наприклад формальдегід.

Найчастіше формальдегід можна знайти серед компонентів лаків для нігтів, шампунях, зубних пастах. Шукайте його за назвою formaldehyde, formalin, formic aldehyde, oxomethane, oxymethylene,
Bronopol

Нафтопродукти

Мінеральна олія та його похідні парафін, вазелін та інші – часті гості в косметичних засобах. Їх застосовують, коли потрібно зекономити на рослинних оліях, хоча більшість спеціальстів стверджують, що повноцінно замінити ними рослинні олії не можна.

Тим не менше технологи полюбляють працювати з нафтопродуктами, бо вони на відміну від масел вони хімічностійкі – не окислюються, не прогоркають, не вступають в реакцію з іншими компонентами. Але шкіри від нафтопродуктів дуже мало користі – вони закупорюють пори, а при тривалому застосуванні можуть викликати серйозні захворювання шкіри.

Зважаємо на це ми радимо запам’ятати ці назви та уникати їх в косметичних засобах – mineral oil, paraffin oil, liquid paraffin, petroleum, paraffinic.

Ароматизатори та барвники

Штучні ароматизатори та барвники – зовсім не обов’язкові компоненти в косметиці. Їх роль виключно маркетингова – зробити продукт таким, щоб його хотілося купити. Також ароматизатори часто застосовують щоб замаскувати хімічний запах косметичного засобу.

Тим не менше саме ароматизатори та барвники часто подразнюють шкіру та викликають алергічні реакції. У складі косметики їх зазвичай позначають якparfume, color.

Читайте також “Що треба знати про ароматизатори та барвники в косметиці? “

Чому виробники використовують ці компоненти в своїй косметиці?

Після прочитаного у багатьох може виникнути резонне запитання, чому всі ці засоби не заборонені і чому виробники продовжують активно застосовувати їх у косметиці.

Щодо заборони, то для того щоб довести шкоду потрібні дослідження – тривалі та дороговартісні. Інколи такі дослідження тривають роками. Так нещодавно заборонили для застосування в косметиці триклозан. Це компонент антибактеріального мила, яке багато років позиціонувалося рекламою просто необхідність для дітей. Вчені довели, що системне застосування антибактеріального мила істотно зменшує захисні можливості шкіри. А з мікробами і звичайне мило справляється не гірше.

Щодо виробників, то вони керуються офіційними документами щодо заборони тих чи інших засобів. Тому вони мають повне право їх застосовувати. До того ж виготовити недорогий косметичний продукт без дешевих ПАРів чи мінеральних масел майже неможливо. Різниця в ціні між якісною рослинною олієї та мінеральною може бути в десяток разів. Це ж стосуються і ПАРів, і консервантів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *